miercuri, 18 martie 2015

Don Quijote și personajele de banc!




Niciun bine nu va rămâne nepedepsit! Este un fapt deja demonstrat științific, așa că o să renunț să fac bine unor oameni care nu-l merită. De altfel, constat, cu enormă tristețe, că în această zonă a activității mele de muncă gratuită în folosul comunității, sunt înconjurat de tot mai multe persoane care nu sunt altceva decât personaje din bancuri. Cu ceva ani în urmă, mai mulți cunoscuți din mediul rural dâmbovițean, amatori de fotbal, mă tot rugau ”să scriu și de ei câte ceva”. Zis și făcut. La început am ”tot adus vorba” de fotbalul sătesc în articole din ziarele centrale unde scriam și în intervențiile din emisiunile TV unde eram invitat. În plus am creat și acest blog, unde să poată fi spuse mai multe. Odată băgați în seamă, cunoscuții au început să-mi arate cum stă treaba cu recunoștința, mai exact cu lipsa ei. 

Bancul 1
Florin Piersic este rugat de un necunoscut, ca a doua zi, atunci când iese de la Teatrul Național, și se vor întâlni ”întâmplător”, necunoscutul urmând să fie însoțit de o domnișoară, marele actor să-l salute simplu: ”Salut Vasile!”. Zis și făcut, a doua zi Florin Piersic iese de la teatru, îl vede pe om cu fata și îi spune: ”Salut Vasile. Ce mai faci?”. Imediat vine și replica lui Vasile: ”Du-te-n .... mea. Nu vezi ca sunt ocupat, ce te bagi în seamă ca prostul?

Lucrurile nu au stat mai breaz nici cu presupușii colegi de breaslă, care evoluează la nivel local. În primă fază mi-au furat fotografiile fără nicio jenă. Am încercat, cu eleganță, să-i fac să specifice sursa. Mult prea pătrunși de importanța funcțiilor pe care le dețin la site-uri meteorice nu mi-au răspuns la vremea respectivă, continuând să ”împrumute” fără jenă. Cireașa de pe tort a venit săptămâna aceasta, când un site, altfel destul de cuminte, extrăgând grosolan din contextul unei discuții de pe un site de socializare un link către un articol, m-a acuzat că habar nu am pe ce lume trăiesc, și că fac vorbire despre un personaj politic care din păcate în urmă cu câteva luni a murit. Poanta este că materialul meu apăruse în urmă cu un an, dar colegul de breaslă aflase de el abia ieri. 

Bancul 2
Un român și un ungur se întâlnesc pe stradă, iar românul se repede spre ungur amenințându-l: ”Te omor, nenorocitule!”. ”De ce?”. ”Pentru că l-ați omorât pe Mihai Viteazul”. ”Păi a murit acum mai bine de 400 de ani!”. ”Da, dar eu azi am aflat”.

Așa stând lucrurile, oricât ”donqijotism” zace în mine, renunț să mă mai lupt cu niște personaje de banc, multe și neobosite precum morile de vânt închipuite, așa că suspend orice forma de dialog, permițându-mi, din când în când să îmi mai exprim câte o părere dezinteresată.
Domnilor puteți să vă continuați joaca. Mocirla e la locul ei!

Un comentariu: