duminică, 7 septembrie 2014

Doamnelor, lăsaţi domnii să joace!

Viitorul Şelaru s-a impus l-a Ioneşti în urma unui meci prea aprig disputat în unele momente, scor 4-3, golul victoriei venind în final după ce gazdele reuşiseră să revină în meci şi pe tabelă, egalând la 3 după două lovituri libere magistral executate. Surprinse de jocul combinativ al oaspeţilor, gazdele au intrat mai greu în meci, în partea a doua reuşind să echilibreze balanţa prin entuziasm, chiar dacă superioritatea tehnico-tactică a celor din Şelaru era evidentă. Cum entuziasmul alunecă, mai ales în fotbal, destul de uşor spre duritate, meciul a avut numeroase ciocniri cu scântei, un merit având şi brigada de arbitri, una exclusiv feminină, care reacţiona mult mai uşor la stimuli auditivi decât la cei vizuali, intensitatea ţipetelor jucătorilor asigurând lovituri libere şi eventual cartonaşe galbene în contul oponenţilor.
Nu îmi stă în fire să mă focusez pe prestaţia arbitrilor, mai ales la acest nivel. Dacă în Onoare jucătorul "are voie" să dea pe lângă minge, nefiind nici plătit şi nici foarte intens pregătit, atunci trebuie să fim înţelegători şi cu eventualele greşeli ale arbitrilor, chiar dacă domniile lor nu fac chiar muncă patriotică atunci când se prezintă la meciuri.Dacă a greşi e omeneşte, a fi obraznic e...cu totul altceva. Din nefericire, prost învăţate, sau prost inspirate, două dintre arbitre  (Cristina Părăluţă şi Mihaela Radu) au venit la Ioneşti cu o atitudine de superioritate, care să fim sinceri până la final nu am înţeles pe ce se baza. Precum nişte conchistadori proaspăt debarcaţi pe ţărmul Americii de Sud şi care iau un prim contact cu "sălbaticii", doamnele au ţinut neapărat să se afle într-un permanent dialog cu spectatorii, oficialii, jucătorii, de multe ori dialogurile împiedicându-le să mai fie atente la meci. Ca să nu ne lungim, reţinem doar două momente relevante pentru felul haotic în care doamnele au înţeles să se prezinte duminică.  La meciul juniorilor, doamna Părăluţă, a părăsit tuşa, la care oficia, prin minutul 80, deplasându-se la maşina cu care venise pentru a începe să completeze foile pentru meciul seniorilor, desconsiderând evident munca micilor fotbalişti. La finalul meciului seniorilor, uşor isterizată de dialogul stupid cu tribuna, care trebuie să recunoaştem a simţit nevoia să răspundă cu asupramăsură, doamna tuşier Mihaela R. a început să ţipe la oameni, cerându-le imperativ să părăsească zona, deşi se afla pe domeniul public, în afara stadionului, iar mulţi dintre cei prezenţi în zonă încercau.... să se urce în propriile maşini. În concluzie, doamnelor, fiţi doamne şi cu siguranţă  unele greşelei mai mult sau mai puţin involuntarea vor fi trecute mult mai uşor cu vederea!Altfel, după cum probabil aţi constat, la obrăznicie se răspunde mult prea rapid cu mârlănie.

7 comentarii:

  1. Jenant spectacolul oferit de arbitre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna Paraluta se simte bine la Selaru la cupe si alte evenimente....normal ca a pierdut ionestiul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo d.le "dan n"....felicitari pt acest reportaj.Din pacate acest fel de arbitraj este intalnit la multe meciuri din ligile inferioare,aici nu ma refer la greselile neintentionate sau intentionate (deoarece nu am pretentii sa joc de liga 5 si sa am arbitraj de liga 1)insa aroganta cu care se prezinta unii arbitri la meciuri te face sa.ti iesi din minti si cateodata sa reactionezi astfel decat te cunosti si totodata cei din jur.Unii dintre noi(anumite echipe) facem eforturi deosebite sa jucam in aceasta liga,punand bani de la noi sa.i platim pe acesti arbitri de 16-17 ani aroganti si plini de ei,cu niste juniori care nu au chef sa se prezinte la meciuri,la tusat teren si celelelte lucruri care tin de bucataria proprie fiecarei echipe (dar suntem obligati sa avem juniori),plus celelalte cereri de la Ajf care stiu decat sa impuna,insa care nu au fost in stare sa trimita un reprezentat cu o diploma sau o cupa simbolica la echipele campioane,atat la juniori cat si la seniori,numai zic de premii in bani sau echipament sportiv.Va salut si cred k vb in numele mai multor echipe din liga 5 vest.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru aprecieri.
    Dan N. adica Dan Nicolaie, cum spune si capul de pagina, ca sa nu isi inchipuie cineva ca am ceva de ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnu Dan felicitari pentru reportaj , elocvent si comform cu realitatea, problema din punctul meu de vedere este aceea ca o paarte dintre cei care posteaza nu prea stapanesc verbul ,crezand ca Viitorul Selaru a fost favorizata de brigada de fluierase, lucru total neadevarat motiv pentru care va rog sa clarificati acest lucru , si apropoo ma numesc Argaseala delegatul echipei Viitorul Selaru

    RăspundețiȘtergere
  6. Fiecare intelege ce vrea si cat poate. Cred ca am fost destul de clar. Greselile de arbitraj, nu mai multe sau mai grave decat la alte meciuri, au fost destul de "echitabil impartite". Atitudinea doamnelor a reprezentat o problema, dorinta lor de a dialoga si a oferi lectii, gratis si gratuit, a creat o stare de tensiune care a permis tot felul de interpretari. Probabil a fost un mic accident de parcurs, uneori ne inchipuim mai destepti sau mai frumosi decat este cazul. Altfel, cred ca prezentele feminine in fotbal merita salutate cu deferenta.
    PS
    Felicitari pentru echipa domnule Argaseala, practica un fotbal bun, dar - mereu exista cate un dar - din pacate si in ograda dumneavoastra exista oameni care se pricep sa potenteze tensiunea.

    RăspundețiȘtergere